B MINT BAUWURMB

 B MINT BAUWURMB

 A rendkívüli építőkedv az egész barokk korra jellemző volt. Szinte alig akadt olyan ország, fejedelemség Európában, amely kimaradt volna a lázas építkezésből. Hogy csak néhány közismert példát említsünk: az orosz cárok és cárnők Szentpétervár és Petrodvorec kiépítésével, a spanyol királyok többek közt a madridi királyi palotával, az angol Anna királynő a Bleinhem-palotával, a Habsburg császárok nyári rezidenciáikkal gazdagították Európát.

Petrodvorec. I. (Nagy) Péter cár építtette nyári rezidenciául, az új főváros, Szentpétervár megalapítása után. (Forrás: internet)


 

A madridi királyi palota. (Forrás: internet)

 

Egy angol barokk „country house”. A Marlborough hercegek Bleinhem-palotája 1705 és 1722 között épült. (Forrás: internet)


Schloss Schönbrunn. Abban a formájában, ahogy mi ismerjük, Mária Terézia nyári rezidenciája volt. (Forrás: internet)


Erre az építési lázra német nyelvterületen egy más nyelvekre frappáns módon nem igazán lefordítható kifejezést alkalmaztak, amely így hangzik:

BAUWURMB.

Ez a kifejezés a délnémet Schönborn grófi családhoz kötődik, melynek tagjai a katolicizmus őrzőinek tekintették magukat a Szent Római Birodalomban, igen magas egyházi és befolyásos világi tisztségeket töltöttek be a 17. század második és a 18. század első felében – és nagyon szerettek építkezni. A család egyik tagja maga vallotta be, hogy az építési szenvedély „féregként rágja” őket. (Bau = építés, Wurm = féreg)

 

Lothar Franz von Schönborn herceg, akit valósággal „rágott belülről az építési féreg”. (Christian Schilbach 1715-ben készült festménye. Forrás: museenkoeln.de)

 

Való igaz: számos tekintélyes püspöki rezidencia és reprezentatív magánkastély, pompás zarándoktemplom vagy egyszerű falusi templom tanúskodik a délnémet katolikus barokk építészeti stílusról, amelyre ez a dinasztia döntő hatással volt. A Schönborn-ház hercegei mind az építkezés megszállottjai voltak. És bizony a kő és a stukkó gondoskodott arról, hogy az utókor máig emlékezzen rájuk…

#Fellner300

 

Weißenstein kastély. Az építtető Lothar Franz von Schönborn, tervezték: Johann Dientzenhofer és Johann Lukas von Hildebrandt. (Forrás: Wikipédia)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE