A MINT ARCHITEKTUS

 A MINT ARCHITEKTUS

Ha a szorgalmas, de az építészeti szaknyelvben nem, vagy kevéssé jártas érdeklődő egy kicsit is utána szeretne olvasni Fellner Jakab munkásságának, könnyen kedvét szeghetik a fellneri épületekről szóló tanulmányokban sorra felbukkanó ismeretlen, vagy éppen feledésbe merült, régies szakszavak. Ezen a téren kívánunk egy kis segítséget nyújtani azzal, hogy betűrendbe szedve, időről időre közzétesszük egy-egy ilyen szakszó magyarázatát. És mi más is lehetne az a szó, amellyel útjára indítjuk ezt a sorozatot, mint:
ARCHITEKTUS,
ami az építész, építőművész régies neve. A görög arkhitektón, azaz „építésvezető” szóból ered. A városunkba 1745-ben megérkező, huszonhárom éves Fellner Jakabot, aki majd csak három esztendő múltán, 1748-ban teszi le a kőműves mesteri vizsgáját, aligha nevezhetnénk architektusnak. Ám a szakma minden csínját-bínját kitanuló, majd pompás épületek sorát létrehozó, jó szemű és jó ízlésű, a megrendelővel okosan tárgyaló, széles kitekintésű és nagy hatású, minden tekintetben érett mestert már annál inkább. A messzi Nikolsburgból származó egykori kőművesből igazi építőművész válik Magyarországon!
 
Ezt a pompás fotográfiát Fellner egyik fő művéről, az egri líceumról Révhelyi Elemér készítette, akiről a későbbiekben még szólni fogunk. A képet a tatai Kuny Domokos Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.

 
Az egri líceum napjainkban. (Fotó: eger.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE