ÚJ KORSZAK, ÚJ TEMPLOMOK

ÚJ KORSZAK, ÚJ TEMPLOMOK

A tatai uradalmat 1727-ben megvásároló Esterházy József grófnak nagy szerep jutott a török háborúk után elnéptelenedett területek vallási életének megújításában. A katolikus főúr ezalatt természetesen a katolikus egyház támogatását értette, melyet elsősorban templomépítésekkel és szerzetesek meghívásával kívánt megvalósítani, de az uradalom benépesítésére irányuló intézkedései is kapcsolódtak ehhez a törekvéséhez. A betelepítések által elsősorban német katolikus lakosság került a térségbe.

Újonnan vásárolt birtokán a grófot kedvezőtlen viszonyok fogadták az egyházi épületek tekintetében is. Amint az egész uradalomban, úgy a birtokközpontot jelentő Tatán is elpusztult a középkori eredetű templomok és kápolnák többsége a török háborúk végére. A tatai főtéren magasodó egyhajós Szent Balázs templom, a Márványhegyen (a mai Kálvária-dombon) álló Szent Iván templom és a várban épített kápolna romos épületei adtak helyet a katolikus hívek szertartásainak. A háborús korszakot követően azonban ezek az épületek már túl szűkösnek bizonyultak a betelepítésekkel megnövekedett népesség számára.

Esterházy gróf komoly anyagi áldozatokat is vállalva, nagy erőkkel látott munkához. Meghívta Tóvárosra a kapucinus szerzeteseket, akik számára templomot és kolostort építtetett (ez az építkezés Fellner Jakab első tatai munkái között szerepelt). A tóvárosi temetőben, azaz a mai Vaszary iskola helyén megújult – vagy egyes forrásaink szerint ekkor épült fel – a Szent József kápolna.

A gróf tervbe vette egy monumentális, a kor igényeinek megfelelő templom felépítését is, amely egyben uradalma fényét is növelte volna. Az előkészületek megszervezését jószágkormányzójára, Balogh Ferencre bízta. 1748-ban azonban elhunyt. Szerencsére a terv megvalósulásáról még halála előtt gondoskodott: fiának, a birtok örökösének, ifjabb Esterházy Józsefnek végrendeletileg meghagyta, hogy gondoskodjon a templom felépítéséről, és erre a célra tekintélyes tőkét is elkülönített. A munkát ezután az uradalom ügyeiben járatos Balogh Ferenc irányította – aki szintén szívén viselte a tatai templom ügyét.

#Fellner300

 

Az 1770-es években készült térképen jól látható a tatai főtér közepén álló Szent Balázs templom (zöld színnel) és az épülő Szent Kereszt plébániatemplom (kékkel) alaprajza is. (Forrás: Kuny Domokos Múzeum)


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE