A POZSONYI HARANGÖNTŐ LEÁNYA

A POZSONYI HARANGÖNTŐ LEÁNYA

1772-ben Fellner Jakab második felesége, Cruzin Rozália is visszaadta lelkét a teremtőnek. A szomorú eseményről a kapucinus rendtörténet is beszámolt: „Május 22-én éjjel tíz óra tájban búcsút mondott a földieknek lelkianyánk, a bécsi Fellner Rozália – született Cruccin[!] – Rozália, bécsi kalaposmester leánya, Fellner Jakab uradalmi építész felesége. Szülés közben szélhűdés érte. Holttestét május 25-én a gyászmenetben kereszt alatt résztvevő rendtagok templomunkhoz kísérték, az előtérben átvették, és a szokásos gyászszertartás után a kriptába temették. Harminchárom éves volt.” Ezzel szemben a tatai halotti anyakönyv május 23-át tüntette fel az elhalálozás dátumaként, Rozália életkorát pedig 31 évben jelölte meg. A Historia Domusban említett gyermek sem a születési, sem a halotti anyakönyvi bejegyzések között nem szerepel.
 
Fellnernek azonban társra volt szüksége, aki az egyetlen életben maradt fiuk, Ignác nevelését is el tudja látni – ezért a mester hamarosan újraházasodott. Még Rozália elhunytának évében, október 28-án vezette oltár elé harmadik (és egyben utolsó) feleségét Kristelli Teréziát, Kristelli János Ernő pozsonyi harangöntő leányát. Az esküvőre is Pozsonyban került sor. 
 
Felmerülhet a kérdés: Hogyan került Fellner Pozsonyba, és miért éppen egy ottani mester lányát vette feleségül? Egyértelmű válasszal azonban erre a kérdésre nem felelhetünk. Néhány adatot viszont ismerünk, melyek Fellner pozsonyi tartózkodására utalnak, például egy 1771-ben, Eszterházy Károly püspökhöz írt levelében azt is megemlíti, hogy nemrég két hetet töltött a városban, bizonyos teendői miatt. Megbízókkal való tárgyalásokról, vagy egyéb üzleti ügyekről, talán teljesen más jellegű teendőkről lehetett szó? Nem tudjuk. Egy azonban bizonyos: a Fellner által tervezett és megvalósított templomok egy részébe – köztük Tatára is – a pozsonyi harangöntő mester, Kristelli harangjai kerültek.
 
Az új házasságból származó gyermekek közül kettőnek, az 1773-ban született Józsefnek és az 1775-ben született Jánosnak is Pozsonyban tartották a keresztelőjét. A másik két gyermeket, az 1776-ban született Alojziát és az 1780-ban született Gyulát pedig már Tatán keresztelték meg. Fellner tehát az 1770-es években minden bizonnyal gyakran fordult meg Pozsonyban, ahova 1772-től rokoni szálak is kötötték – ám otthonának továbbra is Tatát tekintette.
 
Kristelli Terézia nyolc éven keresztül, Fellner Jakab haláláig volt az építész házastársa. Négy gyermekük közül kettő érte meg a felnőttkort: József és Gyula. József apja nyomdokaiba lépett, a bécsi akadémián építészetet tanult, majd a pápai uradalom szolgálatába állt. Gyulának pedig felnőttként a katonai pálya jutott.
 
 
Pozsony látképe, 1735 (Forrás: Wikiwand)
 
 
Tatai anyakönyvi bejegyzés Cruzin Rozália haláláról (Forrás: FamilySearch)
 
 
Pozsonyi anyakönyvi bejegyzés Fellner Jakab és és Kristelli Terézia házasságáról (Forrás: FamilySearch)
 
 
Pozsonyi anyakönyvi bejegyzés Fellner József születéséről (Forrás: FamilySearch)
 
 
Tatai anyakönyvi bejegyzés Fellner Gyula születéséről (Forrás: FamilySearch)

 

 

 

 
 
 
 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE