A MINT ARCHITRÁV

A MINT ARCHITRÁV

 

Dornyay Béla Fellenthali Fellner Jakab tatai műépítészről 1930-ban megjelentetett tanulmánya több igencsak részletes leírást tartalmaz Fellner alkotásairól. Ezeket azért közölte a szerző, hogy alátámassza: valóban Fellner Jakab volt a tervezője egy adott épületnek.

Ez a szándék vezette Dornyayt akkor is, amikor a tatai és a pápai plébániatemplom szerkezeti és díszítő elemeit vette egymással párhuzamosan górcső alá. Leírásában többször felbukkan az

ARCHITRÁV

szó. Az architráv az ókori görög templomok homlokzati alakításánál kialakult oszlopos és gerendázatos rendszer eleme: az oszlopokra támaszkodó vízszintes tartógerenda. Ezen nyugszik a födémszerkezet és a tetőgerendázat. Az architráv az oszlopoknak adja át ezek terhelését.

Képeink az architráv megjelenését szemléltetik a tatai Szent Kereszt-plébániatemplom főhomlokzatán és belsejében.

#Fellner300

#FellnerABC

 


 

 

Dornyay Béla a Szent Kereszt-plébániatemplom főhomlokzatáról:

„…tulajdonképen oszlopfőkre támaszkodó kőgerendával, vagyis architrávval van itt dolgunk, mely a tornyok előugrásai miatt – akárcsak az attika is – szintén három osztásúvá lett.”


 

Dornyay Béla a Szent Kereszt-plébániatemplom szentélyének „belső, főoltár mögötti, architektónikus végződéséről”:

„A tatai architráv felett triglífszerű díszítéssel ellátott koronapárkány ugrik ki és mintegy természetes folytatását alkotja az egész templom belsejét is körülfutó, csinos profilú főpárkányzatnak.”

(A triglifre még később visszatérünk…)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE