AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE

Előző bejegyzésünkben ott hagytuk abba az egri líceum létrejöttének krónikáját, hogy ESZTERHÁZY KÁROLY püspök saját kezébe vette az építkezés finanszírozását. Márpedig aki a muzsikust fizeti, az rendeli a nótát, így szól a régi mondás, és ez ebben az esetben is bebizonyosodott. 1763-ban a püspök jelentős tervmódosításokat kért az elődjétől megörökölt építésztől, JOSEF IGNAZ GERLtől, az épületre vonatkozó nagyvonalú elgondolásainak megvalósítására. Amit végül Gerl letett az asztalra, nem nyerte el a püspök tetszését. Erre Eszterházy 1764-ben felmondott Gerlnek. Az építész pedig nagyon megsértődött. Többszörös levélváltást követően, jelentős bánatpénz kikényszerítése mellett 1765-ben adta át a nála lévő terveket Eszterházynak. És – úgy tűnik – örökre befejezte működését Egerben.
 
Még ezt megelőzően, 1764. március 2-án a püspök szerződést kötött Fellnerrel, nemcsak a megkezdett egyetem és a püspöki rezidencia építésére, hanem a püspökség alá tartozó valamennyi más építkezésre is. Megjegyzendő, hogy a tatai mester már 1763 áprilisa óta kapott kisebb-nagyobb megbízásokat az egri egyházmegye területén.
 
A továbbiakban Fellner rendre végrehajtotta az Eszterházy Károly püspök újabb és újabb ötleteit tükröző áttervezéseket, és ő maga irányította az építkezést is – a Gerl-féle épület alapokra. 
 
Kénytelen volt alkalmazkodni a Gerl-féle alaprajzhoz, mert ennek „átfundálása” rendkívül költséges lett volna. A püspök utasításait követve Fellner az épület valamennyi ablakát, ajtaját és kapuzatát nagyobbra készíttette, mint ahogy az a Gerllel kötött szerződésben szerepelt. Ehhez azonban jelentős statikai megerősítéseket kellett tenni. Ebben az időben új alapfalak készítése kezdődött meg a csillagvizsgálót magában foglaló szárnynál, és az északi és déli oldalaknak a kápolna-, illetve könyvtárterem vonaláig húzódó keleti részén. Meg kellett erősíteni a már elkészült alapozást is. 1765 augusztusától egy új pallér, POVOLNI JÁNOS dolgozott Fellner keze alá. Ő is morvaországi származású volt. Hm…
 
A falak felhúzásával 1770 szeptemberére végeztek. Az 1771-es évben a keleti oldalon a sarokrizalitoknál, az északi és déli szárnyak keleti részeinél pedig már a tetőfedésénél tartottak. A csillagásztorony építése is gyorsan haladt. 1773-ra elkészült a terasz mellvédje is, így az 1774. évi tanévet a püspöki iskola hallgatói november 8-án az új épületrészekben kezdték meg.
 
1772-től a további munkák sorában a keleti szárny építésével párhuzamosan a nyugati főhomlokzat felépítése következett, Eszterházy ugyanis a bécsi Theresianum példája nyomán úgy döntött, hogy ebben a szárnyban a vizsgaterem mellett, a második emeleten színháztermet alakíttat ki. Ebből következően Fellnernek úgy kellett elkészítenie e terem tervét is, hogy közben ne nagyon változtasson a már megépített alapokon. Eszterházy püspök sürgette a csillagvizsgáló mielőbbi felépítését is, de Fellner a toronynak az épület fölé magasodó emeleteit, statikai meggondolásokból, csak 1773-ban folytatta, és teljes befejezésére még később, 1779-ben került sor.
 
Fellner nem érhette meg az építkezések befejezését. 1780-ban, Tatán betegeskedve, új segédjét, Grossmann Józsefet ajánlotta Eszterházy püspök bizalmába. Grossmann, a mester halálát követően az utódjává is vált: még két éven át dolgozott az „egyetemen”, ami végül 1782-re készült el. 
 
Az intézmény akkor végül nem nyerte el az egyetemi rangot, líceumként, azaz lényegében középfokú iskolaként működött. A II. világháború után az épületbe pedagógiai főiskola került, amely 1989-ben felvette Eszterházy Károly nevét. 2016 óta egyetem – azaz universitas. 
 
A püspöki álom – ugyan kicsit több, mint 250 év eltelte után – mégis megvalósult…
 
 
Az Egri Líceum főhomlokzata az 1930-as években (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
A Líceum alaprajzi ábrázolása Majoros Béla 1878-as felmérési rajzán (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)

 
 
 
A Líceum főhomlokzatának rajza Majoros Béla 1877-es felmérésén (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
A csillagvizsgáló torony és a hozzá kapcsolódó épületszárnyak felmérése Majoros Béla 1878-as rajzán (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)

A csillagvizsgáló torony jellegzetes részlete a belső udvar felől fényképezve (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
 
A csillagvizsgáló torony és a hozzá kapcsolódó épületszárnyak egy POVOLNI JÁNOS pallér által szignált 1784-es rajzon (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
Az Egri Líceum főlépcsőháza (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
Az Egri Líceum könyvtárterme (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
Az Egri Líceum a főhomlokzattal (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
  
 
Az Egri Líceum a csillagvizsgáló torony felől (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték) A nyolcszögletű csillagászati toronyban „észleleti főterem” épült öt, a falból kiugró, ónozott vasbádogos fatáblával zárt nagy erkélynyílással, a hatodik emeleten pedig még két másik, ötszögletű megfigyelési terem is található. 1773-ban Hell Miksa – aki a tervezésben tanácsaival korábban is részt vett – útmutatása alapján, majd 1776 májusában személyes közreműködésével sor került a délvonal kijelölésére, s ehhez az ablakíveknél és a terasz lábazati köveinél a napsugár beeséséhez szükséges tölcséres nyílások kivésésére. Véglegesen 1779-re készült el a „nézőtorony” a Hell által tervezett, s Fazola Lénárd által kivitelezett, a maga idejében legkorszerűbb, elcsúsztatható ajtajú forgatható kupolával.
 
A Líceum főbejáratának felmérési rajza (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
 
Az Eszterházy Károly Egyetem napjainkban (Forrás: https://gotravel.hu/.../liceum-eszterhazy-karoly-egyetem...)


 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK