ROZÁLIA, A BÉCSI KALAPOS LEÁNYA

ROZÁLIA, A BÉCSI KALAPOS LEÁNYA

1761-ben Fellner Jakabnak komoly megpróbáltatást kellett kiállnia: felesége, Kirchrober Eleonóra házasságuk tizenötödik évében december 3-án elhunyt. 
 
Az építőmester magára maradottan, házastársi támogatás nélkül fogott bele a pályája fordulópontjának tekinthető munkába, a tatai kastély tervezésébe. A kastély terveinek bemutatása végett 1763-ban Bécsbe utazott. Feltehetően ekkor ismerte meg egy bécsi kalaposmester, Cruzin Gáspár 22 éves lányát, Rozáliát. A pompás kastély terveire felfigyeltek Bécsben, főúri körökben ismert lett a tatai építőmester neve. Fellner pedig másfél év özvegység után újra megházasodott, 1763. május 12-én feleségül vette Cruzin Rozáliát. Az építőmester életében tehát minden tekintetben új fejezet kezdődött a bécsi utazást követően.
 
Fellner később nemességi kérvényében említést tett arról, hogy a Cruzin család cseh lovagi rangú családokkal állt volna rokonságban, állításának azonban valószínűleg nem kell hitelt adnunk. A korszellemből adódóan, feltehetően érvényesülését elősegítendő, Fellner gyakran igyekezett magát és családját a valóságosnál előkelőbb származásúnak feltüntetni. Ugyanebben a kérvényben azt állította, hogy édesapja is egy cseh lovagi rangú családdal állt rokonságban, illetve magát egy alkalommal a Német-Római Birodalom lovagjának nevezte. Valójában azonban a kalaposmester lányával kötött házasság is azt bizonyítja, hogy az építőmester a polgárság társadalmi köréhez tartozott. 
 
Fellner Jakab 1763-ban új felesége társaságában tért vissza Tatára, és hamarosan megkezdte a tatai kastély építésének előkészületeit. Rozália 9 éven keresztül, 1772. május 23-án bekövetkezett haláláig volt az építőmester házastársa. A párnak négy gyermeke született. Antal és Károly még csecsemő korában, Mária Rozália pedig alig kétévesen hunyt el. Ignác viszont, aki második gyermekként 1767-ben született, szép kort ért meg, 1846-ban távozott az élők sorából. Az ő személye sok bonyodalmat okozott a család életében – de erről majd a későbbiekben…
 
 

A 18. századi bécsi új piac (Forrás: internet)

 

Bécsi anyakönyvi bejegyzés Jakab és Rozália 1763-as házasságkötéséről. (Forrás: Matricula Online)

 

Révhelyi Elemér is megtalálta a Fellner második házasságáról szóló anyakönyvi bejegyzést – és gondosan ki is jegyzetelte. (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)


 

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE