FELÉPÜL A PIARISTA RENDHÁZ A NAGY-TÓ PARTJÁN

FELÉPÜL A PIARISTA RENDHÁZ A NAGY-TÓ PARTJÁN

Az anyagiak rendelkezésre álltak a tatai piarista rendház felépítésének megkezdéséhez, így oly sok tervezői fejtörés és vita után 1767-ben végre teljes erővel nekiláthattak a munkának. Fellner irányításával és Schober Flórián pallér vezetésével 26 kőműves, s velük mintegy 30 napszámos, kocsis és kőfejtő dolgozott.
 
Végül még az alapítványi telek méretén is túlterjeszkedtek.
 
1768-ban a tetőmunkát csináltak már, a magtárból átalakított kápolnáról ekkor bontották el a harangtornyot és helyezték át az új kápolna fölé. Ennek a kápolnának a mérete három szobányi volt, s ez így is maradt sokáig. Az építkezés későbbi félbeszakadása miatt a tetőszerkezet nyugati falát egy ideiglenes deszkafallal zárták le, és 1804-ben falazták el. A kápolna meghosszabbítása, a ma ismert méretére, és ezáltal az északi főhomlokzat teljes kiépítése csak 1840-1841-ben történt meg.
 
1769-re 40 m hosszban megvolt a város felőli homlokzat, a tó felőli pedig akkor még épült. Ezen a részen elkészült már a főlépcsőház, mellette három lakószobával (a mai gimnázium irányában), a függőkerti kijáró és a földszinti illemhely. Ennek az épületnek a folytatásában, de nem vele egybeépítve állt a magtárból átalakított volt kápolna, amit ugyancsak négy lakószoba céljára alakítottak át. 1768-ban ennek a déli végében kezdték el a pince kialakítását, majd 1772-ig az új ebédlő és a folyosói pincelejárat kialakításával egyidejűleg a két épületrész közötti hézagot is beépítették. A díszes, rokokó refektórium, az ebédlő még Fellner életében elkészült, ugyanis 1778-ból már tesznek róla említést.
 
Az ebédlő körüli helyiségek a rendház déli (azaz a mai gimnázium felőli) oldalán Fellner Jakab halála után készültek el. A rendház építése az 1790-es években, majd az 1800-as évek elején és 1840 körül is tovább folytatódott. Mai formáját a két világháború között nyerte el, amikor a nagyjából U alaprajzú épülethez új szárnyat építve az udvart gyakorlatilag körbezárták. A piarista kollégium ekkor nyerte el azt a formáját, melyet Fellner Jakab már vagy 160 évvel korábban papírra vetett…
 
 
A rendház U-alakú épülete a Fazekas utcáról a mostani Eötvös József Gimnáziumig felvezető Tanoda tér felől nézve. (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Képeslapgyűjtemény)
 
 
A rendház épületének Nagy-tó felőli homlokzata egy színezett képeslapon (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Képeslapgyűjtemény)
 
 
A rendház refektóriuma, azaz közös étkezőhelyisége (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
 
A rendház beépítetlen része észak felől, a mai Eötvös József Gimnázium irányába tekintve. (Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya Múzeuma, https://mandadb.hu/.../Az_egykori_tatai_piarista_rendhaz...)
 
 
A tatai piarista kollégium Fellner Jakabnak tulajdonítható koncepciórajza 1766 körül. Az évszám és aláírás nélküli eredeti rajzról a fényképfelvételt Révhelyi Elemér készítette (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)

 

 

 

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE