A VÉG

A VÉG

Az egymással párhuzamosan végzett különféle építkezések, a sok utazás nagyon megterhelték Fellner Jakab egészségét. Az 1770-es évek végén kelt leveleiben, melyekben főként az éppen folyamatban lévő építkezések újabb és újabb elemeiről értekezett, rendszerint gyenge egészségéről is szót ejtett. 1779-ben és 1780-ban már rendkívül keveset tartózkodott távol otthonától. Több levelében hivatkozott arra, hogy az Egerben zajló építkezéseket sem tudja személyesen megtekinteni, így csak segédje útján és vele konzultálva képes részt venni a jelentős építkezések szervezésében. 
 
Fellner Jakab 1780-ban, 58 éves korában halt meg tóvárosi otthonában. Temetésére két nappal később, december 14-én került sor. Ezt a dátumot rögzítette a tatai halotti anyakönyv is. A tatai kapucinus rend a következő módon számolt be a tatai építőmester haláláról: 1780. „December 12-én elhunyt nemes fellenthali Fellner Jakab úr, uradalmi építész […] Holttestét a saját irányításával épült tatai plébániatemplom kriptájába temették. Mi, kereszt alatt, testületileg vettünk részt temetésén.” 
 
Fellner hamvai azóta is a templom kriptájában nyugszanak. A zárókövön mindössze a 8-as számjelet és a halálozás dátumát tüntették fel…
 
 
 
 
Halotti anyakönyvi bejegyzés 1780. december 14-i dátummal a tóvárosi katolikus fellenthali Fellner Jakab, az Esterházy család építésze, Christelli Theresia férje elhalálozásáról. (Forrás: FamilySearch)
A Fellner Jakabra vonatkozó, 8. sorszámú bejegyzés a Szent Kereszt templom kriptájába temetettek listájában. (Forrás: FamilySearch)
 
 
 
Fellner Jakab névnélküli sírja a templom kriptájában (Forrás: Kuny Domokos Múzeum, Révhelyi-hagyaték)
 
 
 
A Szent Kereszt templom kriptája napjainkban (Fotó: Varga Edit)

 

 



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE