EGY VÁROSKÉPET ALAKÍTÓ FOGADALOM TÖRTÉNETE

EGY VÁROSKÉPET ALAKÍTÓ FOGADALOM TÖRTÉNETE


Már az országbíró ESTERHÁZY JÓZSEF fejében is megfordult az a gondolat, hogy a tatai vár területén egy új kastélyt építtessen. Munkásai neki is láttak a régi vár bontásának, ám egy nap váratlan esemény történt: az egyik bástyafal leomlott! A munkálatok haladását ellenőrzése alatt tartó gróf talán maga is szemtanúja volt az esetnek, de szerencsére elkerülte a baleset, nem sérült meg. Az isteni gondviselés iránti hálából rögvest fogadalmat tett arra, hogy templomot építtet Tatán, méghozzá Szent Márton püspök tiszteletére – hiszen éppen Márton napon történt az eset. Mindössze annyit tudunk, hogy 1748-ban bekövetkezett halála végül megakadályozta a grófot, hogy Istennek tett ígéretét beváltsa – viszont végrendeletében feladatul hagyta fiának az új templom felépítését.


Ifjabb Esterházy József, a „tékozló”, keveset foglalkozott birtokainak sorsával. Pedig nagybátyja, Esterházy Ferenc tárnokmester is figyelmeztette ebbéli kötelességére 1749-ben. Balogh Ferenc régens így számol be erről egyik levelében: „A Tárnok mester a számadásokat megtekintette… A jövő esztendőre pedig ugyanis Ides Attya Testamentumának tellyessétésére ide való Parochiális Tatai Templom és mások föl épitének…” 


A kutatások jelenlegi állapota szerint Tata új templomának terveit a bécsi FRANZ ANTON PILGRAM, az Esterházy-család sokat foglalkoztatott építésze, többek között a kamalduli rend majki kolostorának és templomának tervezője és a pápai kastély építője készítette el. 


Révhelyi Elemér az általa feltárt adatok alapján úgy vélekedett, hogy Pilgram az új templomot nem Tatán, a régi Szent Balázs templom helyén kívánta megvalósítani (a mai Kossuth téren), hanem Tata és Tóváros között, a vár bejáratával szemben (a mai művelődési központ környékén), ezzel mintegy kialakítva a vár által szétválasztott két testvértelepülés közös, új központját. 


A mellékelt képen látható az korabeli térképrészlet, melyen 20-as számmal meg van jelölve az hely a vár előtt, amit a neves bécsi építész úgymond „megvizsgált”. Az azonban a térkép leírásából már nem derül ki, hogy pontosan milyen céllal vizsgálódott ott Pilgram. 


Révhelyi véleménye szerint a várral szemben felépítendő plébániatemplom helyét a bécsi építész Balogh Ferenc régens hatására jelölhette ki ezen a helyen, miután tudomást szerzett arról, hogy az idősebb Esterházy József a vár épületén belül kívánta megvalósítani új kastélyát. Pilgram feltehetően abban reménykedett, hogy a templom felépítésével az új kastély kialakítására is sor kerülhet, amit majd persze szintén ő tervezhet meg – ezért nyilván ezen a vár közeli területen látta jónak a település új központjának kialakítását.


De, ma már tudjuk, végül nem a bécsi „sztárépítész” reményei szerint alakultak a dolgok. Az új plébániatemplom a tatai főtér (a mai Kossuth tér) mellett épült fel. És ebben meghatározó szerep jutott egy helyi építésznek, akinek a csillaga ekkoriban már üstökös módjára emelkedett – Fellner Jakabnak.


#Fellner300

 

A képen: zölddel jelölve az Anton Pilgram által megvizsgált terület Tata 1750-1760 fordulóján készült térképén. (Forrás: Kuny Domokos Múzeum)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE