AZ ÖRÖKSÉG

AZ ÖRÖKSÉG

1781. március elején az Esterházy-uradalom, a Fellner által végrendeletében kért gondoskodást megtartva, intézkedett a kiskorú Fellner Ignác gyámjának kijelöléséről. Grossmann Józsefné Kristelli Terézia kérését figyelembe véve Ignác gondnokságát Rigler Ferenc grófi titkárra, Ignác féltestvérének, Borbálának a férjére, azaz saját sógorára ruházták át.
 
A szomódi szőlőt Fellner halála után kótyavetyére, vagyis árverésre bocsátották, de arra senki sem jelentkezett, így az örökösök 40 forint becsértékben Miskey János uradalmi ügyviselőnek adták el.
 
Nagy valószínűséggel ekkor került sor az „örökösödési osztály” (azaz a hagyatéki tárgyalás) megtételére is, aminek dokumentumát, a végrendelethez hasonlóan, nem ismerjük. Minden bizonnyal ennek a végzésnek, valamint a Kristelli Teréza és Grossmann József között létrejött házasságnak köszönhetően használhatta a házaspár tovább Fellner egykori házát a tóvárosi főutcán.
 
1781 szeptemberében azonban egy rágalmazási per bontakozott ki Grossmanné és Rigler között az uradalom előtt, ami szerint Grossmanné megkárosította a Rigler gyámsága alatt álló Fellner Ignácot azzal, hogy egy eladott kert után az őt illető részt, ill. más őt illető jövedelmeket nem fizettek ki a kiskorú Ignác részére. Ez egyrészről a Grossmann házaspár által használt ház utáni járadékot foglalta magába, másrészről a Nepomucenus-malom udvarán megtalálható magtár használatát. Rigler vélekedése szerint utóbbit a megkérdezése és engedélye nélkül adták bérbe a szentgyörgyi puszta bérlőjének.
 
Az építési iroda tekintetében Fellner Jakab nem rendelkezett megfelelő utóddal, örökösét mostohalányának férjében, a már említett Paár Ignácban láthatta, aki azonban 1779-ben, egy évvel őelőtte meghalt. Ennélfogva még életében gondoskodnia kellett egy új segédről, akire egyre romló egészsége miatt is nagy szüksége lehetett. Paár Ignác utódjaként 1780 márciusában Grossmann József érkezett Tatára, aki 33 éves korában került Bécsből Fellner mellé, s ekkor részben átvette Fellner folyamatban lévő munkáit. Csupán háromnegyed évig dolgozott Fellner mellett, előtte valószínűleg bátyja, Leopold Grossmann foglalkoztatta bécsi irodájában. Fellner halálakor számos általa megkezdett vagy az ő megbízásából végzett építkezés volt folyamatban, melyeket Grossmann József vett át.
 
Grossmann a Kristelli Teréziával megkötött házassága révén nemcsak az építési iroda vezetését vette át, hanem Fellner kiskorú gyermekeinek nevelője is lett. Eszterházy Károly – Fellner Jakabhoz
hasonlóan – inkább személyes építészeként, mintsem valamelyik uradalom mestereként tekintett rá. Azzal, hogy 1781-ben feleségül vette az özvegyet, a céhes keretek között mozogva jogot formált arra is, hogy megmaradjon uradalmi építőmesternek és egyúttal megtartsa Fellner házát is – ahol az építési iroda működött.
 
Kristelli Terézia, miután második férje halálával 1785-ben ismét megözvegyült, az építési iroda működtetését immár maga kívánta átvenni. Grossmann testvére megfelelő mestert ígért biztosítani mindehhez, Eszterházy Károlynak pedig új építőmesterként Gött Antalt, Grossmann practicansát, vagyis rajzolóját ajánlotta az özvegy. Gött a kőművescéhbe Fellner, illetve Grossmann özvegyének feleségül vételével került be, ugyanis 1787-ben oltárhoz vezette Kristelli Teréziát. A céhes keretek között Gött, az özvegyen keresztül, megörökölte a tatai építési irodát és elődeinek uradalmi építőmesteri tisztét is. Ez azonban nem vonta magával azt, hogy a külső építész szerepét is betölthesse: Eszterházy Károly ugyanis őt már egyáltalán nem foglalkoztatta (Fellnerhez vagy Grossmannhoz hasonlóan) építészeként. Szerepe és tevékenységi köre nagy elődeihez képest jelentősen beszűkült és főként csak a tata-gesztesi Esterházy-uradalom építkezéseire korlátozódott.
 
Így aprózódott szét az a személyes vagyon és jelentéktelenedett el az a szakmai státusz, amit Fellner Jakab a tehetségével és egy élet munkájával megteremtett. – Az általa tervezett és felépített kastélyok, templomok, egyházi épületek azonban, dacolva a pusztító idővel, még ma is megvannak. A távoli 18. században felhúzott falak között pedig ott zajlik, lüktet a fellneri életmű 21. századi örököseinek az élete – a mi életünk…
 
Köszönjük, Jakab Mester!
 
#Fellner300 
 
 
Fellner Jakab örökségét képező épületek napjainkban, a tatai Ady Endre utca 9. szám alatt. (Fotó: Varga Edit)
 
 
Felül Grossmann József építőmester halotti bejegyzése 1785-ből, alul Gött Antal és Kristelli Terézia házassági anyakönyvi bejegyzése a tatai anyakönyvekből. (Forrás: familysearch.org)
 
 
Felül látható Fellner Jakab harmadik feleségének, Kristelli Teréziának halotti bejegyzése a tatai anyakönyvben, 1803-ból. Alatta Gött Antal halálának felvezetése az 1804-es évből. (Forrás: familysearch.org)

 

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B MINT BAUWURMB

AZ ÖRÖKÖSÖK

AZ EGRI LÍCEUM ÉPÍTÉSÉNEK TÖRTÉNETE